Hva er sunn mat?

 

I jungelen av kostholdsråd og overveldende anbefalinger er det ikke alltid så lett å vite hva som er sunn mat. Og det enkle svaret er at det ikke finnes noen fasit. De lærde strides, og det kan i tillegg være individuelle forskjeller på hva som er sunt for den enkelte, basert på for eksempel alder, aktivitetsnivå og andre faktorer.

Men en fellesnevner som de aller fleste er enige om er at det er viktig å begrense sukkerinntaket. Det gjelder ikke bare hvitt sukker, men også sukker fra fruktjuicekonsentrat, honning og andre søtningsmidler. Det er den totale mengden sukkerarter som teller. Det er riktig at sukker fra frukt og honning er sunnere enn hvitt prosessert sukker, men hvis målet er å spise sunt er det likevel viktig å begrense sukkerinntaket uansett kilde.

Et annet kostholdsråd de færreste vil motsi går ut på å spise mest mulig grønnsaker. Og da snakker vi om ulike grønnsaker i alle regnbuens farger. Hvis vi spiser variert nok fra plantenes verden vil behovet for de fleste vitaminer og mineraler være dekket. Offisielle kostholdsråd anbefaler å spise minst fem om dagen, men det er egentlig ingen øvre begrensing på hvor stor andel av kosten som kan være grønnsaker, så lenge den er variert nok og inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger.

Når det gjelder inntak av mettet fett er kostholdsrådene i aviser og tidsskrifter veldig sprikende. Mens mange kilder fraråder inntak av mettet fett, mener noen eksperter at for eksempel kokosfett er sunt. Det selges på helsekostbutikker. Dessuten er det noen som mener mettet fett fra melkeprodukter ikke er skadelig, og viser til at for eksempel franskmenn inntar store mengder croissanter og fet ost året rundt, og likevel har svært få problemer med hjerte- og karsykdommer. Fenomenet er såpass spesielt at det har fått tilnavnet det franske paradoks.

Konklusjonen må bli at bortsett fra svært entydige råd som å begrense sukker og øke grønnsaksinntaket, må man nesten prøve seg frem og vurdere selv hva slags kostholdsråd man ellers ønsker å forholde seg til.