Med denne maten spiser du litt sunnere

 

Er det én ting mange nordmenn er opptatt av, så er det å spise litt sunnere. Heldigvis kan du spise sunt uten at du trenger å ha et fanatisk forhold til kostholdet ditt. Siden salget av vegetarmat øker er det også enklere å spise kjøttfritt enn noen gang. Og som de fleste vet er det sunt å ha et vegetarisk kosthold.

Fordeler ved et sunt kosthold

Så hvorfor burde du egentlig spise sunt? Det er flere grunner til at fordelene ved et sunt kosthold er mange. Et sunt kosthold kan for eksempel gi sterkere hår og negler, men kan selvsagt ikke hjelpe mot hårtap. Det kan derimot aktører som Nordic Hair. Å spise sunt kan også gi deg mer energi til å takle en hektisk hverdag, og det kan hjelpe deg med å gå ned i vekt – hvis du skulle trenge det. Vekttap bør derimot aldri være hovedgrunnen til å spise sunt, da et slikt fokus kan være usunt i seg selv. Det viktigste er alltid et variert kosthold, og det passer for de fleste.

Vegetarianer eller fleksitarianer?

Mange ønsker å spise mer grønt, og det er fullt mulig å legge om kostholdet over tid. Du trenger ikke å bli vegetarianer over natta, og kutte kjøttet med en eneste gang. Det er fullt mulig å bruke uker eller måneder på å endre kostholdet, og spesielt hvis du skal kutte en hel matgruppe – slik kjøtt er. Mange som spiser kjøtt i ny og ne, kaller seg selv for fleksitarianere istedenfor vegetarianer. Det betyr at de er fleksible i kostholdet, og spiser for det meste vegetarisk – men unner seg litt kjøtt en gang i blant. For mange vil dette være en god løsning, og å starte med kjøttfri mandag er et fint sted å begynne.

Sunn mat må være tilgjengelig for alle

Det er viktig at sunne valg er tilgjengelig for alle, slik at du kan spise sunt – helt uavhengig av hvilken samfunnsklasse du tilhører. Det er også dette som ligger til grunn når politikere diskutere skolemat for de aller minste, slik at alle skal få et næringsrikt måltid i løpet av dagen.

Det er dessverre nemlig en del fattige familier i Norge som ikke har råd til å sende med matpakke til barna. Dette er noe mediene har skrevet mye om den siste tiden, og som derfor er høyt oppe på den politiske agendaen.

Men det holder ikke med gratis skolemat, politikere styrer også matprisene gjennom ulike råvarer. For eksempel setter de opp sukkeravgiften slik at det skal bli dyrere med usunne varer, eller har lavere moms på frukt og grønt – slik at det skal være enklere å gjøre sunne valg når folk flest er i butikken.