Spis mer norske produkter

 

Norsk mat er sunn og kortreist. Hvis vi skal stanse klimaendringene, er vi nødt til å spise mer lokalprodusert mat, for det er ikke miljøvennlig å fly inn mat fra andre deler av verden. Det betyr også at vi må spise mer sesongbasert, altså spise de norske produktene som er i sesong, slik folk gjorde før i tiden. Heldigvis finnes det også produkter som kan spises hele året, for eksempel korn, poteter og rotgrønnsaker.

Poteter er sunt

Poteter er sunnere enn sitt rykte, for poteten har fått ufortjent tyn de senere årene. Men faktum er at poteter er mer mettende enn for eksempel ris og pasta, og potetene inneholder mye kostfiber og mange næringsstoffer. Poteter er heller ikke kjedelig, for de kan tilberedes på veldig mange måter, og de kan inngå i mange flere matretter enn de brukes til i dag. Her gjelder det rett og slett bare å eksperimentere litt. Har du en suppe som trenger mer fylde, kan du tilsette poteter, og hvis du har mat du ikke synes metter nok, kan du spise poteter ved siden av.

Bygg er undervurdert

En annen norsk matvare som brukes altfor lite er bygg. Bygg er den kornsorten det blir dyrket mest av i Norge, rett og slett fordi bygg tåler den norske sommeren godt. Byggryn er også en god tilsetning til supper dersom du vil gjøre dem mer mettende, og bygg kan brukes til å lage grøt, og ikke minst til baking. Bygg inneholder mye fiber og antioksidanter, og er rett og slett sunt for deg. Det holder deg dessuten mett lenge. Hvis du baker med bygg må du tilsette hvetemel i tillegg, men det er mulig å lage smakfulle brød og lapper med bygg. Liker du sunn mat som også er norskprodusert, bør du spise mer bygg.

Varier maten

Det viktigste for å ha et sunt kosthold, er å variere. Selv om du gjerne vil spise mer norsk mat, utelukker ikke det at du kan spise importert mat. Du kan fortsatt kose deg med barilla pasta, kiwi og avokado og andre importerte godsaker. Alle typer mat kan spises med måte. Og uansett hva du spiser, bør du sitte ned og nyte maten, ikke hive den i deg mens du er på farten. Ta deg tid til å kose deg når du spiser. Spiser du stående eller altfor fort, blir du faktisk fortere sulten igjen. Husk også at det er viktig å spise skikkelig om morgenen. Hvis du spiser for lite frokost, får du lyst på usunne mellommåltider litt utpå dagen. Det samme skjer hvis du spiser sunn mat for sjelden i løpet av dagen. Spiser du deg mett av sunn mat, blir du ikke fristet til å spise usunne mellommåltider.