Stordalen går for et plantebasert kosthold

 

Gunhild Stordalen er kjent for å stå bak selve Eat-festivalen og forteller om hemmeligheten bak energitilskuddet hennes. Det er nemlig et plantebasert kosthold som gir henne nok energi til å engasjere seg videre, men skyldes også alvorlig sykdom kalt systemisk sklerodermi. Et sunt kosthold er ikke bare godt for oss selv, men også for kloden vår, sier Stordalen. Stordalen er utdannet lege og har i Stockholm åpnet en femte Eat-konferanse. Konferansen bestod av blant annet over 600 forskere, miljøentusiaster, politikere og folk fra næringslivet fra hele verden. Alle like nysjgerrig på mat som er helsefremmende og bærekraftig for selve fremtiden. Konferansen er for grunnleggeren selv, ganske personlig som følge av sykdommen hun ble diagnotisert med i 2014.

En som dyrker planter.

Man får dessuten et sunt ansiktsløft med riktig mat. Gjennom flere runder med eksperimentelle stamcellebehandling for sykdommen, har både ført til opp og nedturer. Årsaken til at hun selv føler seg god, er å kunne få jobbe som normalt og at et plantebasert kosthold har gjort henne godt, sier hun. Det er tre matprinsipper som kan bedre egen helse og ikke minst verdens helse. Det går ut på at man unngår mat som er for bearbeidet av flere ingredienser. Slik mat er som regel tilsatt mye fett, sukker og salt. Det er også slik man unngår matsvinn eller å spise for mye sier Stordalen. Eat-festivalen har blant annet blitt kritisert for å være en slags klubb for kjendiser og ikke for å fremme gode intensjoner for å endre verden. Stordal selv sier seg uenig i kritikken. Man må regne med kritikk som et resultat ved forandringer, sier hun. Det er allerede skjedd mye på fem år, siden konferansen ble startet. Man så ikke på helse, mat, klima og miljø i en sammenheng. Det fjør vi den dag i dag sier Stordal.

Mer energi

Moden jordbærplante i hage.

Utviklingsminister fra Høyre, Nikolai Astrup var en av talerne på konferansen. Han talte om hvordan man kan ta vare på havet, og ikke bruke havet som en slags søppelbøtte. Norge skal blant annet arbeide for å lage en internasjonal dugnad, for å få et renere hav, sier Astrup. Da er det snakk om et nytt plastfond som skal utarbeide systemer for avfallshåndteringer i utviklingsland. Om man ikke får gjort noe med all den plastikken, kan vi i fremtiden sitte igjen med mer søppel enn fisk ute i havet sier Astrup. Vår egen kronprins Haakon var selv tilstede på konferansen med svenske gjester som kronprinsesse Victoria. Stordalen fikk åpnet sin femte Eat-konferanse i Stockholm hvor det var samlet folk i fra hele verden. Målet er å fremme hvordan rett kosthold kan fremme helsen og for en mer bærekraftig framtid. Eat har siden 2013 arbeider for å endre matvaresystemet, for å sikre sunnere alternative. Gunhild Stordalen er gift med selveste Petter Stordalen, hvor de har grunnlagt The Stordalen Foundation. Organisasjonen går ut på å danne nettverk til å kjempe om å endre verden ut i fra et mer miljøbevisst perspektiv.