Mat for et sunnere liv

 

De fleste ønsker å leve sunt, men det er ikke alltid like enkelt å gjøre det i praksis. For eksempel er sunn mat ofte dyrere enn usunn mat, og hvis man da har litt knapt med penger, blir det ofte til at man velger usunn mat for å spare penger. Usunn mat kan også ofte være enklere å tilberede, og da blir den det opplagte valget i en travel hverdag. Så hva er løsningen for å spise sunnere?

Velg enkle, men sunne oppskrifter

For å spise sunnere i hverdagen, bør du velge sunn mat som er lett å lage. Da blir det lettere å lage en skikkelig middag samtidig som du skal hente i barnehagen og få hverdagskabalen til å gå opp. Noen ganger kan du også lage mat for flere dager, og oppbevare den i fryseren. På den måten kan du raskt varme opp en sunn middag når du har det travelt.

Kjøp sunn mat på tilbud

Hvis du synes at sunn mat er dyrt, kan du lete etter tilbud i butikkene og kjøpe stort når noe er på salg. Sjekk også om du finner datovarer som er nedpriset. Da må du spise dem raskt, men her er det mange penger å spare. Tørrvarer er dessuten holdbare lenge etter best før-dato, så de bør du absolutt kjøpe på tilbud.

Pengene du sparer på å kjøpe mat på tilbud, kan du for eksempel bruke til å kjøpe nye badekåper til hele familien. For å gjøre det enda mer personlig kan du kjøpe badekåper med navn, der alle har sin egen. Barna kommer til å elske å svøpe seg inn i en myk badekåpe, og dere kan til og med nyte et sunt måltid sammen, i matchende badekåper. Velger du enkle oppskrifter, er det ingen sak å lage sunn mat i en fei.

Dyrk litt mat selv

En annen mulighet er å dyrke litt selv. Det skal veldig mye til å bli selvforsynt, og det krever også mye plass og tid dersom du skal dyrke mye. Men alle kan dyrke urter og noen enkle grønnsaker, som tomater og agurker. Urter er en annen ting som enkelt kan dyrkes på liten plass, og som også er både sunt og spennende å tilsette i ulike retter. Har du en egen hage, kan du plante frukt og bær. De krever ganske lite stell, men gir ofte stor avling og mange sunne produkter. Det du ikke rekker å spise, kan bli til syltetøy og saft, eller du kan tørke bær og frukt og lage sunt snacks.

Få barna til å spise mer grønnsaker

Hvis du vil servere mer grønnsaker til barna, kan du blande inn grønnsaker i retter de liker. For eksempel kan du tilsette grønnsaker i pytt i panne eller i lapskausen, eller du kan koke grønnsaker sammen med poteter, og deretter mose både poteter og grønnsaker til en litt sunnere potetmos. Du kan til og med blande inn grønnsaker når du baker eller lager andre retter. Ha alltid frosne grønnsaker i fryseren. De er ofte billigere enn ferke grønnsaker, men like sunne, og mye enklere å blande inn i andre retter du lager.